Tisdagslista

Jag syndar och kör en tisdagsslista.

*****  2014 var ett år med fallande oljepriser och bensinpriser här i USA. Såvitt jag förstår det har man inte i Europa på samma sätt fått se drastiskt sänkta bensinpriser, men här har det varit en tydlig koppling mellan billig olja och billig bensin. Det är helt otroligt faktiskt, med vissa fluktuationer och det kan variera från delstat till delstat men mellan tummen och pekfingret så ligger regular bensin (man kör inte med oktantal här på det sättet som i Europa) under 2 dollar/gallon. Igår såg jag Costco sälja bensinen för 1.86 (Oregon brukar hamna nånstans i mitten på listan över dyraste delstatssoppan i USA). För inte länge sedan alls betalade vi över 4 dollar gallon. TÄNK vilken skillnad. Jag tankar nu en full tank för under 30 dollar, för inte länge sedan gick den på 60. Eftersom bilen är SÅ otroligt viktig här i landet och folk måste köra, så spelar bensinpriset stor roll.

Vår bensin kostar motsvarande ca 4.3 kr/litern (om jag räknat rätt i euro, 46 cent/litern). Även när det var det dubbla på drygt 8 kr/litern så var förstås bensinen billigare här. Så har det ju alltid varit, bensinen är dyrare i Europa.

Trenden med bensinsnålare bilar har kommit även hit och blivit en mycket vanligare syn på vägarna de senaste åren, då vi haft många år med för amerikanska mått mätt dyrare bensin har energisnålare fordon definitivt vunnit mark, men de stora bensinslukande bilarna, SUV:s, sk trucks (flakbilar men så mycket större än jag någonsin sett i Europa) är ack så vanliga.

*****  Vad gäller flygpriserna så syns dock inga sjunkande priser där inte, läste nyligen en artikel om varför oljepriserna inte lett till billigare flygbiljetter för konsumenten och svaret var att efterfrågan på biljetter är så stor och stolarna fylls direkt, så varför då göra ett så idiotiskt affärsmässigt beslut som att sänka priserna. De låga bränslekostnaderna sparade tydligen flygbolagen enorma pengar, ta ett exempel på amerikanske flygbolag som tack vare billigt bränsle sparade 31 miljoner dollar I VECKAN förra året.

Apropå flygpriser, jag gjorde en kvick sökning på sommarpriser till Arlanda och jag hittade ingenting under 1500 dollar/biljett. Snarare låg det på över 1600/biljett. Det är äckligt saftigt det, normalt brukar jag betala runt 1100/biljett sommartid. Med de priser jag hittade nu skulle hela familjen få punga ut med 4800 dollar (38.000 kr för bara flygpriser). Även före detta hade vi mer eller mindre bestämt att stanna här i år, det känns som vi var så länge förra året och fortfarande lever på den upplevelsen. Istället tror jag vi kommer köra bilsemester här i sommar istället och åka ner till San Francisco och the Bay area. Det ser ut som vi kan komma att få sommargäster också.

*****   Nyligen gick makens arbetsplats ut med att de ändrat sina sk benefits för de anställda och från att sedan länge ha erbjudit mammor 3 månaders betald ledighet så har den nu utökats till 5 månader. Med amerikanska mått är för det första en full betald 3 månaders ledighet otroligt generöst och med den nya regeln med 5 månader är det snudd på fantastiskt. Dessutom, och det här är nog ännu mer unikt, är att alla PAPPOR får rätt att ta ut en 8 veckors full betald ledighet i samband med att de får barn. Oavsett vad deras fruar/mammor jobbar eller gör. Ha i åtanke att i USA finns varken federala eller delstatliga lagar och regler på förlädraledighet, det är helt och hållet upp till arbetsgivaren att bestämma och därmed är det även arbetsgivaren själv som måste bekosta hela härligheten (mindre arbetsplatser har omöjligt råd att göra det, hur gärna de än i princip skulle vilja och tycker det vore rätt). Synd att inte den här regeln fanns då vi fick barn för några år sedan. Överlag är det många som tror att trenden och den riktning vi går i på den amerikanska arbetsmarknaden i stort är att arbetstagaren mer och mer kommer att skräddarsy sina egna förmåner, få en större a´la carte meny att välja mellan och beroende på var i livet man står, behov, livsfas osv kanske någon väljer att få gratis parkering, någon annan att utnyttja generös föräldraledighet medan den tredje inte har sådant behov alls utan väljer rena pengar i högre lön. Och så vidare.

.***** Alla dessa lättklädda barn som väntar på skolbussen. De morgnar jag kör Stella till förskolan åker vi genom områden med mycket skolbusstrafik och i vad som känns som varje gathörn står det en skock med ungar och väntar på bussen. Klädda i shorts och collegetröja eller huvjacka. Även de med byxor kan stå med bara t-shirt eller i bästa fall en långärmad tröja. Vad är det här??? Tidigt imorse hade vi 44F (6C) och det är definitivt inget shortsväder. Inte ens väder utan rejäl jacka. Jag begriper inte det här fenomenet och även då det är närmare nollan ser jag samma klädkod på skolbarnen. Obegripligt.

Advertisements
Categories: Uncategorized | 14 Comments

Post navigation

14 thoughts on “Tisdagslista

 1. Vi märkte klart att bensinen var väldigt billig nu när vi var i USA. Inte alls jobbigt att behöva fylla tanken. Nog märker man också som du säger att trenden mot bensinsnålare bilar har ökat även i USA vilket är väldigt positivt.
  Synd att flygresorna inte blivit direkt billigare även om flygbolagen tjänat på de låga bensinpriserna. Vi hittade biljetter för kring 1000 dollar per person från Zurich till Tampa. Hade turen att också kunna flyga direkt med Edelwise air som tillhör Swiss men är lite av deras semster/charterflyg linje. De hade dock väldigt bra service och var trevliga att flyga med så dem kan vi absolut tänka oss att åka med fler gånger.
  Väldigt dyrt att behöva betal 1600 dollar per person för att åka till Europa. Ni gör rätt i som kör en semester på hemmaplan i år. Låter som en underbar roadtrip att åka ner mot San Fransisco. Den Kaliforniska kusten är otrolig vacker. Vi åkte hela vägen från San Diego upp till gränsen mot Oregon. SF är en superhärlig stad väl värt ett besök.

  Så generöst och positivt med den nya föräldarledigheten som din makes företag ebjuder. Helt fantastiskt. Man kan tro att alla länder i Europa ligger före USA då det gäller föräldarledighet men så är det absolut inte. Här i Schweiz får papporna endast två ynka dagar med ledighet och mammorna får 3-4 månader.
  Kram!

  • Desiree,
   Himla skönt med er direkt flight, låter som en bra resa på det sättet också. Slippa en massa mellanlandningar. Den där Edelweiss Air (gulligt namn förresten) låter hur bra som helst, vad bra att ni var nöjda. Man ska absolut inte vara “rädd” för lite mer alternativa bolag, servicen kan vara hur bra som helst.
   Nu har inget konkret planerats in för sommaren i detalj, det lär vi inte göra förrän sommaren är här. Det här året blir ett vi tar det som det kommer år med det mesta. Men nånting liiiite extra vill man ju gärna göra i alla fall och då blir ju en bilresa något rätt lagom. Vi spenderade 3 semesterveckor i Kalifornien 2004, jag blev då handlöst förälskad i San Francisco men har inte varit där sedan dess. Jag tror inte jag vågat flytta till USA och nordvästra hörnet om inte mina intryck från det jag såg i CA hade blivit så positiva. Bara två år efter den resan flyttade vi ju hit. Det tar 12 timmar med bil från oss till San Francisco så man behöver ju en övernattning på vägen, men det är ju resan som är minst lika roligt än målet så det gör ingenting.
   Kram!

 2. Ja, jag läste det där om pappaledigheten. Ett steg i rätt riktning. SÅ bra.
  Flygbiljetter brukar jag titta på i mars. Men, ja, jag skulle önska att de kunde falla också. Jag har nog betalat 1200 som mest för en biljett. På sommaren. Det tyder jag är saftigt till max, och betänk det x3. Precis som för er. TRIST.
  OCH ännu dyrare för er som ska färdas från västkusten först. Låter toppen med en semester på hemmaplan i sommar.
  Hur lång tid tar det för er att bila ner till SF?
  KUL med besök också.
  Lättklädda kidds ja!! GISSA om jag reagerat på det genom åren. SOM bara den!! Även i minusgrader och snö. Fattar det INTE!!
  Minns en ggn då K var liten och hennes kompis kom i kortkorta shorts och tunn jacka. DET var -11 ute. Trodde jag skulle svimma. Men hon gillade det,sa hon. Tror de var runt 9-10 år.
  SÅ sjukt.
  Ser även en hel del män som är klädda i shorts på vintern. Tycker det är ser helt stolligt ut.
  KRAMAR!!

  • Annika,
   Jag minns att du och jag pratat om det här med lättklädda kids och att de finns hos dig också. Nä, fattar det inte… Fryser bara jag ser dem.
   Det där med saftiga flygbiljetter är som sagt surt, samtidigt brukar jag tänka att vi utlandsboende som åker hem, som du och jag, vi har ju bara resan att bekosta. Vi bor gratis under alla de veckor vi stannar, så uppehälle som andra amrisar måste betala för om de bara ska till Europa på semester ska ju läggas till men för oss är det bara flygbiljettyerna. Ja, leverne förstås som mat och allt sånt men det måste man ju ha när man är hemma också.
   Det lär ska ta ungefär 11-12 timmar till San Francisco, så en övernattning behövs ju men som jag nyss skrev till Desiree så gör det ju ingenting för reser man utan brådska och bara turistar så är det skönt att ta det lugnt och se nåt under vägens gång också. Det tar även 12 timmar österut, från oss till Salt Lake City o Utah, så det skulle kunna vara ett annat alternativ. Aldrig varit där men våra tidigare grannar kom därifrån och har flyttat tillbaka så även det skulle kunna vara kul. Vi får se. Det här året blir helt klart ett mellanår i alla fall, ett vi ta det som det kommer år och inga stora saker inplanerade alls.
   Kramar!

 3. kerstin

  Du far hora av dig da ni kommer ner hit i sommar. Maken kan visa er runt pa Google om ni vill.:)

  • Kerstin,
   Hehe, man ska akta sig för vad man erbjuder….det kan sluta med att vi står och ringer på dörren 🙂 Skojar bara, skämt åsido men om vi drar neråt så kanske du och jag åtminstone kanske kan mötas upp för en kaffe eller liknande kort träff. Vore roligt! Får se till att hålla kontakten.

 4. Har noterat samma vad gäller flygpriser…
  Skolbarn och kläder, från Middle school hinner de ju inte gå ut längre under dagen, då de har lunchrast. Vilket i varje fall här i vårt skoldistrikt, är enda rasten de har. Så kidsen klär sig för att vara inomhus hela dan!

 5. Eastcoast,
  Så du har också noterat samma vad gäller flygpriser….jag blev faktiskt rätt förvånad då jag började kika runt. Men, men det kan ju ändra så får se vad de står i lite senare i år.
  Ok, då förstår jag tanken med varför man klär sig så tunt och lätt. Bra förklarat! Men ändå….nä, jag kommer nog bara aldrig riktigt förstå det ändå 🙂

 6. kerstin

  Anne, det ar bara att knacka pa.:) Ja, vi maste ses over en fika. Jag har kvar min gamla e mail , har du kvar den?

 7. Vad bra att de har fattat vad det handlar om på M:s jobb och är föregångare! Det känns som alla nya och särskilt IT-bolag är moderna och tänker på hela arbetaren, hela människan.

  Det är konstigt att det är så dyrt från USA till Europa. Visst är kanske europeerna mer resbenägna och drar ner priserna men det finns ju bra många amerikaner som reser också. Konstigt.

 8. utvandrare2000talet

  Anna,
  Du har helt rätt, många nya och särskilt IT-bolag verkar vara lite föregångare i de här sammanhangen. Jag veeet, det är lite konstigt med de dyra priserna usa till europa.

 9. utvandrare2000talet

  Kerstin, jag tror jag har kvar din gamla email. Det borde jag absolut ha så är det den du fortfarande använder ska jag nog ha den. Ska kolla med en gång….

 10. Sofia

  Vi bor i SouthEast Pennsylvania och har en kille i 10th grade som går till skolan i jeans o collegetröja, men det är ju som ni innan sagt att de klär sig för att vara inne hela dagen. När vi flyttade till USA för 5 år sedan tyckte vi att det såg minst sagt stolligt ut och vi kommenterade de tokiga amerikanarna – och nu står han själv där och kan inte tänka sig annat!

  Trevlig blogg förresten! Brukar läsa men har inte kommenterat tidigare – alltid kul att höra o se om en helt annan del av USA.

  Sofia

  • utvandrare2000talet

   Hej Sofia! Kul med din kommentar, välkommen 🙂
   Jaaa, så är det ju verkligen. Först kan man tycka något är stolligt men man anpassar sig och vips gör man likadant själv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: